Sound on Display: op en top bone conduction technologie

sound on display

Sound on display… de kans is groot dat je nog nooit van deze technologie gehoord hebt. En toch is de technologie momenteel, nog voor de eigenlijke lancering, al een hype. En aangezien we nooit te oud om te leren zijn en we sound on display in de nabije toekomst vaker zullen zien opduiken, vertellen we je graag wat meer over deze bijzondere technologie en haar link met bone conduction. Het is niet voor niets dat bekende merken zoals Samsung en LG momenteel vol op deze technologie inzetten. Sound on display smartphones en televisies zijn dan ook een kwestie van tijd. Enkele betrouwbare bronnen berichtten zelfs over een eerste voorstelling tijdens het net afgelopen CES 21019 in Las Vegas. Spijtig genoeg bleven we tijdens de grootste technologische beurs ter wereld op onze honger zitten, maar niet getreurd. Er zijn genoeg vragen om eerst te beantwoorden. Wat is sound on display? Wie zal als eerste de technologie op de markt brengen? En wat is de link met bone conduction?

LG sound on display Concept Oled Televisie
LG sound on display Concept Oled Televisie

Wat is sound on display

Als we het over sound on display hebben, hebben we het over een geluidsysteem dat in het scherm van een toestel (een smartphone, televisie,…) verwerkt zit. Het scherm wordt hierdoor in feite een geluidsproducerend scherm dat gebruik gaat maken van zogenaamde piezoelektrische vibraties. Deze vibraties gaan via een vibratietransmitter naar de gebruiker verzonden worden. Het scherm zelf gaat dus via vibraties geluid produceren. Bone conduction maakt van exact dezelfde techniek gebruik om geluid door te sturen. Bij smartphones moet het oor in dit geval tegen het scherm gelegd worden om geluid te horen. Bij televisies worden de vibraties op een andere wijze naar de gebruiker gestuurd. In beide gevallen zal de gebruiker de minieme vibraties niet opmerken en zullen ze geen storingen veroorzaken.

Voordelen van sound on display

  • Full-screens: Het grote voordeel van sound on display is dat de gebruiker een ongekende en ongeëvenaarde full-screen ervaring krijgt. De screen-to-body ratio kan zo 100% bereiken. Geen vreemde inkepingen (notches) meer in het scherm van je smartphone en geen zichtbare speakers meer naast je televisiescherm. Whohooo, vreugdesprongetje in de lucht! Het oog mag toch ook wat hebben. Zeker nu merken zoals Samsung ook aan camera’s achter het scherm werken of Vivo inklapbare camera’s produceert. Om nog maar te zwijgen van de flinterdunne OLED-panelen in het geval van televisies!  
  • Privacy: Niet alleen is er de full-screen ervaring, maar de technologie heeft nog een ander voordeel voor smartphonegebruikers. Bij een smartphone zal het geluid immers alleen hoorbaar zijn als je het oor tegen het scherm drukt (beengeleiding) en hierdoor ontstaat de ultieme privacy. Gedaan met om je heen kijken of iemand anders je gesprekken kan afluisteren. Wat jij hoort, hoor jij alleen. En wat als ik mijn favoriete song publiekelijk wil afspelen? Ook daar zal aan gedacht worden. Een speaker aan de achterzijde staat in dit geval graag tot je dienst.
  • Betere en directere geluidskwaliteit: Bij de meeste televisies zijn de speakers naar de grond gericht. Het geluid wordt dus eigenlijk volledig naar de grond gericht waardoor heel wat dynamiek als sneeuw voor de zon verdwijnt. Sommige televisies hebben wel speakers die naar de kijker gericht zijn, maar die zijn dan weer zichtbaar storend aanwezig.  Door het televisiescherm als speaker te gaan gebruiken, kan het geluid rechtstreeks (letterlijk) naar de kijker gestuurd worden en dit zonder lelijke speakers. Daarnaast is bij een LG conceptvoorstelling gebleken dat de geluidskwaliteit ettelijke malen beter is dan bij klassieke televisies. Het geluid is werkelijk kraakhelder! LG zorgde trouwens voor een aangenaam extraatje. Het geluid dat het sound on display scherm produceerde, kwam exact van de objecten aanwezig op het scherm. Ik heb nog nooit een techniek gezien die zo precies het geluid afhankelijk van de locatie van het object op het scherm, de wereld kan insturen. Bij het voorbijrazen van een wagen van links naar rechts bijvoorbeeld lijkt het geluid echt uit de wagen te komen. Van begin tot einde. En niet algemeen uit het scherm. Vallende waterdruppels, zoals in onderstaande video te zien is, creëerden een gelijkaardig effect.

Nadeel sound on display

Het enige nadeel is de bass. Het is een van de limitaties van sound on display die we ook bij andere bone conduction producten zien opduiken. Om sterke bassfrequenties te kunnen produceren, zou het scherm bijzonder hard moeten vibreren. Zulke sterke vibraties zouden natuurlijk verstoringen van het beeld veroorzaken. Bij LG hebben ze hier, voor hun televisies, wel een oplossing voor door een externe bass toe te voegen.

Xiaomi en Vivo sound on display smartphones

Ondanks alle inspanningen van Samsung, LG en andere merken om sound on display te implementeren en lanceren, was een ander merk eigenlijk enkele jaren geleden al de echte pionier. We hebben het in dit geval over Xiaomi. Eerlijk is eerlijk… het was in feite het Chinese merk dat in oktober 2016 de eerste smartphone met sound on display lanceerde. Oktober 2016 is immers de geboortemaand van de full-screen Xiaomi Mix. Een model later, met de Mi Mix 2, was het technologisch hoogstandje weer verdwenen, maar de wereld had het duidelijk gezien.

xiaomi mix sound on display smartphone
xiaomi mix sound on display smartphone

Vivo, een Indiase technologiereus, zag wel iets in de techologie van Xiaomi Recent lanceerde Vivo dan ook twee smartphones, de Nex A en de Nex S, uitgerust met piezoelektrische vibratiespeakers verborgen achter het scherm. Voeg daar nog een inklapbare camera aan toe en je hebt een Vivo smartphone met een volledig scherm… zonder nocthes. De piezoelektrische speaker bestaat uit een vibratiepaneel. Dit vibratiepaneel gaat geluid op een gelijkaardige manier als bone conduction verzenden. Gebruikers zijn hierdoor in staat om het geluid via hun beenderen te horen. Het zogenaamde bezel-less scherm is geboren!

vivo nex s
vivo nex s

Samsung en LG: de volgende in de bone conduction rij

We vertelden jullie al dat zowel Samsung als LG onze hoge sound on display verwachtingen tijdens het CES 2019 niet konden inlossen. Toch zijn we ervan overtuigd dat beide giganten nog volop aan de technologie werken. Verwacht wordt dan ook dat ze in de nabije toekomst hun eerste sound on display toestel zullen bekendmaken. Of het een televisie of een smartphone zal zijn, dat is nog koffiedikkijken. Maar dat het eraan zit te komen daar mag je prat op gaan.

Voorstelling LG van OLED Concept TV met Sound on Display technologie

Sound on display… onze verwachtingen en openstaande vragen

Hoewel er momenteel heel wat sound on display geruchten de wereld rondfladderen, blijven we toch zeer enthousiast. Wie zal het Sound on Display gevecht winnen? LG, Samsung of gaat er een derde hond met het bone conduction been lopen? Wat zal het effect van sound on display op de bone conduction markt zijn? Wordt het de aanzet tot heel wat nieuwe toestellen? Het mag duidelijk zijn, er valt nog heel wat over te vertellen in de verre en in de nabije toekomst! En zoals altijd… zal je alle informatie hier kunnen terugvinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *