De Molar Mic… dankzij bone conduction spreken via de tanden

Molar Mic

Bye bye Walktie-talkie.. welkom sneaky peaky gesprekken! Wie even de geschiedenis van de bone conduction doorneemt, zal meteen merken dat het leger een van de eersten was om de bone conduction technologie ook in de praktijk om te zetten. De klassieke bone conduction koptelefoons die we vandaag kennen, hebben we immers aan het leger te danken. Het was namelijk de legertop die al snel het voordeel van communiceren met open oren inzag. Nu gaat het leger nog een stapje verder. Zo zou het in de toekomst kunnen dat ook onze soldaten via een microfoon en bone conduction speaker op de tanden gaan communiceren.

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie (US Department of Defense) sloot immers een deal van enkele miljoenen Dollars. Deze deal is gericht op de ontwikkeling van een communicatiesysteem dat de naam Molar Mic kreeg. Molar betekent dan ook ‘kies’ in het Nederlands. Een systeem dat speciaal voor de soldaten van de US Air Force (luchtmacht) zal ontwikkeld worden.

Op maat gemaakt bone conduction mondstuk

De deal werd in de wacht gesleept door het Amerikaanse bedrijf Sonitus Technologies. Bedoeling is dat de Molar Mic aan de achterste kiezen bevestigd wordt. De Molar Mic zal voor iedere gebruiker op maat gemaakt worden. Het toestel beschikt over een herlaadbare batterij, een waterdichte microfoon en een ingebouwde bone conduction speaker. Het bone conduction mondstuk stuurt en ontvangt berichten via een draadloos systeem. Dit systeem verbindt zich ook met radios en telefoons.

Er zijn heel wat situaties waarbij communicatie bijzonder moeilijk is. Denken we maar aan spreken terwijl je met een parachute uit een vliegtuig springt, communiceren onder een ronkende helikopter, praten tijdens het zwemmen,… Traditionele communicatiemiddelen schieten bij deze activiteiten tekort. Dankzij de Molar Mic bone conduction speaker gaat het geluid echter rechtstreeks naar het binnenoor zonder dat ander geluid dit verstoort.

Een lange lijst Molar Mic voordelen

Het resultaat is een vrij gezichtsveld en vrije oren, heldere communicatie, meer comfort omdat je niets op het hoofd moet dragen, de mogelijkheid om je omgeving te horen en de mogelijkheid om andere dingen (bijv. kleding) aan te trekken zonder de communicatie te moeten verbreken.

Bedoeling is dat de bone conduction Molar Mic eerst richting de US Air Force gaat. Andere takken binnen het leger zullen later volgen. Sonitus benadrukt echter dat de Molar Mic niet alleen voordelen voor het leger, maar ook voor bijvoorbeeld veiligheidspersoneel en industriële werknemers kan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *