Beste Koptelefoon om te fietsen

beste koptelefoon fietsen

Begin vorige week was het weer zo ver… ideaal fietsweer. Een zachte zuidenbries, herfstige zonnestralen, een kleine 20 graden… een indian summer die wielerliefhebbers zoals mezelf als muziek in de oren klonk. Fietsen gaat bij mij vaak gepaard met muziek luisteren. Een lekker deuntje op de racefiets geeft je benen net dat beetje extra punch. Muziek luisteren tijdens het fietsen, is echter geen vanzelfsprekendheid. Hoe vaak heb ik in het verleden niet liggen knoeien met draden. Of nog erger, schrok ik mij een hoedje omdat ik een aankomende ‘Formule 1’ wagen niet gehoord had. Om nog maar te zwijgen van de fatale combinatie zweet, regen en fiets koptelefoon. Na bijna twee jaar van testen, delen we daarom graag met jullie onze beste koptelefoon om te fietsen. We houden het echter niet bij 1 koptelefoon, maar stellen jullie graag onze top 5 voor. Inclusief alle voor- en nadelen. Op het einde van de artikelrit heb je zo een goed idee over welke koptelefoon aan jouw eisen en wensen beantwoordt. Klaar om het eerste colletje te nemen?

Aandachtspunten bij het kiezen van een koptelefoon om te fietsen?

Draagcomfort en stabiliteit zijn twee zeer belangrijke aspecten in het bepalen van de beste koptelefoon om te fietsen. Regelmatige fietsers ergeren zich weleens aan hobbelige wegen en erbarmelijke fietspaden. Het lijkt wel of je met de fiets in het oog van een storm zit. Je wilt dan ook dat je koptelefoon stevig op je kop staat en blijft staan. Daarnaast wil ik mijn koptelefoon ook gebruiken om te mountainbiken. En wie mountainbiken zegt, zegt ongerepte boswegen, diepe modderplassen en gure weersomstandigheden. De fiets koptelefoon of de oortjes mogen dus niet om de haverklap uitvallen, de draden mogen niet in de war raken, …

Onder draagcomfort verstaan we het algemene gevoel en de mogelijkheid om de hoofdtelefoon onder een fietshelm te dragen. In sommige landen is het verplicht, in andere nog niet, maar wij zijn sterke voorstanders van de fietshelm. Niet alleen om te racen of te mountainbiken, maar ook tijdens normale fietstochtjes. Je zoekt voor het fietsen dus best een koptelefoon die onder je fietshelm past.

Persoonlijk draag ik mijn fiets koptelefoon ook voor langere ritten. Denk hierbij aan ritten van 6 à 7 uur. De levensduur van de batterij is hierbij belangrijk, maar ook het draagcomfort. Sportoortjes of sport oordopjes durven weleens gaan irriteren. In mijn zoektocht naar de beste koptelefoon om te fietsen was dit voor mij dus ook een van de belangrijkste voorwaarden.

Sommige mensen kiezen voor een zogenaamde noise cancelling hoofdtelefoon tijdens het fietsen. Deze koptelefoon heeft het voordeel dat het omgevingsgeluid wordt weg gefilterd. Leuk als je ten volle van de muziek wilt genieten, maar veilig? Niet echt. Geef mij dan maar een koptelefoon waarmee je zowel naar muziek kunt luisteren als naar het omringende verkeer. En stel je voor dat deze koptelefoon ook nog over noise cancelling zou beschikken. Het lijkt misschien onmogelijk, maar onze top 5 van beste fiets koptelefoons zal je aangenaam verrassen. Er waren nog nooit zoveel weggebruikers en niet iedereen is zo opgezet met een fiets als wij. Als je dus gaat fietsen, doe je het maar beter veilig.

Geen draden, betekent natuurlijk Bluetooth. Bluetooth was voor mij alvast een echte vereiste bij het fietsen. De tijd dat ik nog oordopjes in mijn oren stak en om de vijf tellen een snok aan de draden moest geven, is voltooid verleden tijd. Bij het kiezen voor de perfecte Bluetooth koptelefoon om te fietsen kies je beste Bluetooth 4.0 of hoger.

En als het even kan, zou het ook leuk zijn, mocht je er ook oproepen mee kunnen beantwoorden. Tijdens het fietsen inkomende gesprekken aannemen, is immers geen sinecure. Het nemen van je smartphone tijdens het fietsen, is vaak een gevecht dat je niet kunt winnen. Een gevecht dat je eigen leven, maar ook dat van je smartphone in gevaar brengt. Met Bluetooth moet het echter mogelijk zijn om ook deze voorwaarde via de bluetooth koptelefoon te vervullen. We bekijken zo meteen of dat is gelukt.

Als je een Bluetooth koptelefoon voor op de fiets kiest, kijk je best ook naar de levensduur van je batterij. Bluetooth durft soms heel wat energie vragen. Hoe luider de muziek, hoe meer energie er zal verbruikt worden. Ik durf het opladen van mijn koptelefoon soms ook over het hoofd te zien. Een koptelefoon die dan lang meegaat met een enkele oplaadbeurt is mooi meegenomen.

Ik laat me niet snel tegenhouden door een druppeltje regen als het op fietsen aankomt. En je weet soms ook niet wat je op meteorologisch gebied een paar uur later te wachten staat. Spatwaterdicht moet de perfecte fiets koptelefoon dus zeker zijn. Spatwaterdicht staat bovendien gelijk aan bestand tegen stof en zweet. Gebruik je de koptelefoon ook om te gaan racefietsen, hardlopen of een andere intensieve activiteit dan is zweetbestendigheid een echte must.

Onze top 5 beste fiets koptelefoons

1) AfterShokz Trekz Air

Beste fiets koptelefoon Trekz Air
Beste fiets koptelefoon Trekz Air

Onze nummer 1 in het lijstje van beste koptelefoons om te fietsen is de AfterShokz Trekz Air. Dit is wat we een bone conduction koptelefoon of beengeleiding hoofdtelefoon noemen. Het grote verschil met elke andere klassieke hoofdtelefoons is dat je oren vrij blijven. Inderdaad, je hoort het letterlijk en figuurlijk goed… je oren blijven vrij. Bij bone conduction wordt het geluid via kleine vibraties door je kaakbeenderen gestuurd. Hierdoor komt de koptelefoon voor je oren vast te zitten. Twee jaar geleden hebben we met wat twijfel onze eerste bone conduction koptelefoon gekocht; de AfterShokz Trekz Titanium. Na een week van gebruik waren we echter al overtuigd. Zowel tijdens het hardlopen, fietsen, mountainbiken als skiën en klimmen is deze koptelefoon uitzonderlijk goed. Hij past ook perfect onder een fietshelm of skihelm. Enkele maanden later dan kochten we de AfterShokz Trekz Air. Deze weegt nog lichter, heeft een nog beter geluid en het draagcomfort is uniek.

De AfterShokz Trekz Air is als fiets koptelefoon natuurlijk bijzonder veilig. Je hoort immers je omgeving zonder je muziek uit het oor te verliezen. Naast het mooie geluid zit de koptelefoon fietsen ook geweldig. Alsof je niets draagt met zijn 30 gram. Ideaal tijdens lange fietstochten. Leuk is de lange levensduur van de batterij; tot 6 uur continu gebruik en 20 dagen standby. Bij gewoon volume kon ik er zelfs 7 à 8 uur mee fietsen. En oproepen beantwoorden, geen enkel probleem. Je hoort inkomende oproepen en kan ze makkelijk beantwoorden door een druk op een knop op de koptelefoon. Speciale microfoons laten je eigen stem bijzonder helder klinken tijdens het gesprek. Noise cancelling gaat het omgevingsgeluid weg filteren. Tot slot is de hoofdtelefoon ook spatwaterdicht en beschikt hij over Bluetooth 4.2. Echte nadelen vonden we tot op heden niet bij deze Bluetooth koptelefoon om te fietsen. Hij behoort wel tot de duurdere koptelefoons maar daar krijg je bijzonder veel voor in de plaats.

En dat we bijzonder tevreden zijn over deze hoofdtelefoon bewijst ook het feit dat de hoofdtelefoon in onze eigen webshop te koop is. Omdat we zo overtuigd zijn van de kwaliteiten van deze fiets koptelefoon besloten we de bone conduction boodschap mee te verspreiden.

voordelen ?

  • Spatwaterdicht en Bluetooth 4.2
  • Uitzonderlijk draagcomfort & zeer stabiel. Verschuift nooit, zelfs tijdens mtb’en, ondanks zijn 30 gram.
  • Veilig dankzij bone conduction. Oren blijven vrij en je hoort omgevingsgeluiden
  • Mogelijkheid tot bellen via koptelefoon.
  • Lange levensduur batterij: tot 6 uur continue gebruik
  • Perfect te dragen onder fietshelm / skihelm.
  • Zeer goed geluid voor bone conduction.

Nadelen ?

  • Duurdere koptelefoon, maar prijs-kwaliteit top.
Aftershokz trekz air: hier te koop

2) AfterShokz Trekz Titanium

AfterShokz Trekz Titanium Fietsen
AfterShokz Trekz Titanium Fietsen

Op de tweede plek plaatsen we de voorganger van de AfterShokz Trekz Air; de AfterShokz Trekz Titanium. Net zoals de Air gaat het hier om een bone conduction hoofdtelefoon. Omdat we veiligheid bij het fietsen hoog in het vaandel dragen, krijgt deze fiets koptelefoon de zilveren medaille. Onze voorliefde voor bone conduction begon met deze Bluetooth hoofdtelefoon. Nu horen we jullie al denken ‘Wat is het verschil tussen de AferShokz Trekz Air en de AfterShokz Trekz Titanium?’. Aangezien we deze vraag wel vaker te horen krijgen, maakten we een handig overzicht.

Je betaalt dus ongeveer 50 euro minder dan de Air. Hiervoor krijg je een bone conduction koptelefoon die het bijzonder goed doet op de fiets. Ik gebruik hem zelf nog steeds een 3-tal keer per week en dit al bijna twee jaar lang om te fietsen. Het geluid is misschien iets minder dan de Air en de Titanium hangt iets lager, maar toch is de Titanium ook een topper. Wil je topgeluid en de koptelefoon ook gebruiken om bijvoorbeeld te hardlopen, ga dan voor de Air. Wil je goed geluid en hem vooral gebruiken om te fietsen, dan is de Titanium jouw ding.

voordelen ?

  • Spatwaterdicht en Bluetooth 4.2
  • Stabiel en zit goed
  • Veilig dankzij bone conduction. Oren blijven vrij en je hoort omgevingsgeluiden
  • Mogelijkheid tot bellen via koptelefoon.
  • Lange levensduur batterij: tot 6 uur continue gebruik
  • Perfect te dragen onder fietshelm.

Nadelen ?

  • De bass mocht iets steviger
  • Hangt iets lager, maar bij mij niet irriterend.
Aftershokz trekz titanium: hier te koop

3) Aukey Latitude

aukey latitude
aukey latitude fiets koptelefoon

Op de derde plaats gaan we voor de Aukey Latitude. Deze hoofdtelefoon verdient een plek in de top 5 van beste koptelefoons om te fietsen door zijn uitstekende prijs-kwaliteit. Voor minder dan 30 euro krijg je een hoofdtelefoon van goede kwaliteit. We hebben de Aukey Latitude enkele weken getest en meestal zaten de oortjes wel goed. Bij langere ritten gaat onze voorkeur toch naar de AfterShokz uit. Dan voelen in-ear oordopjes iets minder comfortabel. Het geluid is goed, maar mocht tijdens nummers met wat beat toch iets krachtiger. Bijzonder positief vinden we wel de levensduur van de batterij; tot 8 uur continue gebruik. Hiermee behoort de Aukey Latitude tot de beste van de klas. Voeg daar nog Bluetooth en het spatwaterdichte karakter aan toen en deze fiets koptelefoon mag er best zijn. Een verdiende bronzen medaille.

voordelen ?

  • Lage prijs. Prijs-kwaliteit zeer goed.
  • Zitten de oortjes goed dan voelt deze koptelefoon best goed tijdens het fietsen.
  • Spatwaterdicht
  • Bluetooth
  • Levensduur van de batterij. Tot 8 uur continu gebruik.

Nadelen ?

  • In-ear oordopjes dus je hoort geen omgevingsgeluid. Niet echt veilig.
  • Iets minder comfortabel dan AfterShokz-modellen door oordopjes in je oor. Zeker voor lange ritten.
  • Geluid mist kracht bij hoge volumes
  • Geen mogelijkheid om oproepen aan te nemen.

4) Bose Soundsport

bose soundsport free fiets koptelefoon
bose soundsport free fiets koptelefoon

Wie het woord Bose hoort, denkt meteen aan een geluid uit duizenden. En dat is meteen ook de grootste troef van deze fiets koptelefoon; het geluid. Een hoogstaand geluid dat op alle volumes helder en duidelijk klinkt. Een perfecte audiobalans die aanstekelijk werkt en die je met plezier naar muziek zal doen luisteren. Bovendien krijg je er een app bij waarmee je het geluid tot in de puntjes zelf kunt regelen.

Met een enkele oplaadbeurt gaat de Bose Soundsport 5 uur mee. In vergelijking met de concurrenten in de wereld van het fietsen is dit eerder weinig. Wel draagt de Bluetooth hoofdtelefoon het IPX4 certificaat waardoor je hem probleemloos in de regen kunt gebruiken.

Wat betreft het draagcomfort zijn de oordopjes zelf dan wel zacht toch vonden we ze eerder zwaar ogen. Ze staken ook redelijk ver het oor uit waardoor het een beetje vreemd overkomt. Qua looks en gewichtigheid dus niet echt een topper. Maar is dit belangrijk? Minder aangenaam is de druk die zich bij langer gebrui ontwikkelt. Na een paar uur fietsen ben je blij om je oren eens een vrij gevoel te kunnen geven. Ondanks hun lichte gewicht beginnen ze dan ook zwaar aan te voelen.

De Bose SoundSport is een goede keuze voor fietsers die op zoek zijn naar ultieme geluidskwaliteit. Wie de looks, veiligheid en het voeren van telefoongesprekken belangrijk vindt, gaat beter naar een andere fiets koptelefoon op zoek.

voordelen ?

  • De beste geluidskwaliteit
  • Bluetooth
  • Spatwaterdicht
  • Zachte oordopjes die stevig in het oor zitten

Nadelen ?

  • Korte levensduur batterij: ‘slechts’ 5 uur
  • Oordopjes zien er zwaar en vreemd uit.
  • In-ear oordopjes dus je hoort geen omgevingsgeluid. Niet echt veilig.
  • Minder comfortabel dan AfterShokz-modellen. Zeker voor lange ritten. Na paar uur voel je stevige druk en zwaar gevoel.
  • Geen mogelijkheid om oproepen aan te nemen.
  • Hoge prijs
Koop bij bol.com

5) Jabra Elite Sport

jabra elite sport
jabra elite sport koptelefoon om te fietsen

Op plek 5 komt voor ons de Jabra Elite Sport. Deze sport oordopjes konden we een week lang testen. Wat meteen in het oog springt, is het design. Er zit namelijk geen draad of nekband tussen de dopjes. Elk dopje kan in een opbergdoosje opgeborgen worden. Leuk, maar ook makkelijk om te verliezen. Houdt hiermee rekening als je tegen hoge snelheid aan het fietsen bent en je de sport oordopjes wilt bedienen. Vallen ze per ongeluk uit dan ben je ze waarschijnlijk ook kwijt. Ze zitten wel stevig in het oor.

De levensduur van de batterij is redelijk kort, slechts 4,5 uur. Het opbergdoosje kan wel gebruikt worden om ze weer op te laden. Op deze manier kunnen ze na het opladen van het opbergdoosje nog 9 uur meegaan. De Bluetooth werkt perfect.

Wat in het voordeel van de Jabra Elite Sport als koptelefoon om te fietsen spreekt, is de unieke app. De functies en mogelijkheden van deze app vind je nergens anders. Het gaat om een zogenaamde Sport Life app. Deze app laat je niet alleen de audio finetunen, maar maakt ook een gepersonaliseerde workout mogelijk. Zelfs een hartslagmonitor is aanwezig.

Deze fiets koptelefoon is IP67 spatwaterbestending zodat je er perfect mee in de regen kunt fietsen.

Naast de lage levensduur van de batterij zien we bij deze Bluetooth oordopjes nog 1 ander nadeel en dat is de fikse prijs. Met prijzen die schommelen rond de 250 euro is dit geen koopje.

De Jabra Elite Sport is een fiets koptelefoon voor mensen die houden van een uitgebreide app en stabiele oordopjes. Het geluid is perfect en hij is waterbestending. Nadeel is de korte levensduur van de batterij en de zeer hoge prijs.

voordelen ?

  • Goede geluidskwaliteit
  • Bluetooth
  • Spatwaterdicht
  • Zeer uitgebreide app om audio en workout te regelen. Incl hartslagmonitor

Nadelen ?

  • Korte levensduur batterij: slechts 4,5 uur
  • In-ear oordopjes dus je hoort geen omgevingsgeluid. Niet echt veilig.
  • Iets minder comfortabel dan AfterShokz-modellen door oordopjes in je oor. Zeker voor lange ritten.
  • Geen mogelijkheid om oproepen aan te nemen.
  • Zeer hoge prijs
Koop bij bol.com

Conclusie

Wij kiezen persoonlijk voor de AfterShokz Trekz Air omdat deze een ongekend voordeel op de fiets heeft: veiligheid. Vrije oren en naar muziek kunnen luisteren, maken dit voor ons de beste koptelefoon om te fietsen. Ook de mogelijkheid om te bellen en oproepen te beantwoorden vinden we leuk meegenomen. Wat betreft pure geluidskwaliteit is de Bose de nummer 1 en op gebied van app mogelijkheden moet je bij de Jabra zijn. De keuze is dus helemaal aan jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *