Bone conduction weetjes: van bijen tot beethoven

bone conduction weetjes bijen

In onze vorige artikels beantwoordden we al de vraag ‘Wat is bone conduction ?’ en ‘Wat zijn de voordelen van bone conduction ?’. Vandaag is het tijd om enkele leuke weetjes over deze technologie op een rijtje te zetten. Wist je dat…

  • Ludwig van Beethoven, de bekende 18de eeuwse componist die bijna helemaal doof was als eerste van bone conduction of beengeleiding gebruikmaakte? Beethoven ontdekte een manier om het geluid van zijn piano door zijn kaakbeen te horen. Hij plaatste een stalen staaf tussen zijn tanden en liet deze in aanraking komen met de piano. De vibraties van het geluid van de piano werden zo door de staaf en via zijn kaakbeen meteen naar het binnenoor gestuurd. Hierdoor kon hij toch geluid waarnemen. Dit was het bewijs dat geluid ons ook kan bereiken door van onze beenderen in onze schedel gebruik te maken.
  • Beengeleiding al langere tijd in militaire kringen heel populair is? Je zult wel begrijpen dat bone conduction hoofdtelefoons voor het leger een immens groot voordeel hebben. Soldaten op het terrein kunnen via bone conduction immers tactische instructies krijgen.  Tegelijkertijd kunnen ze ook hun omgeving en hun eventuele vijand horen. Wil je meer informatie over een van de bekendste voorbeelden van deze militaire bone conduction helm? Check dan even de onderstaande link van een Engels artikel gewijd aan deze helm:

https://www.baesystems.com/en/article/the-science-of-sound-bae-systems-adapts-bone-conduction-technology-to-aid-soldiers-on-the-battlefield

militaire bone conduction headset
militaire bone conduction headset

Nog Enkele weetjes

  • Bone conduction ook al lang onderwater gebruikt wordt? We verhuizen even van land naar zee en duiken de geschiedenis in naar 1995. In 1995 werd namelijk een beengeleiding communicatiesysteem voor onderwater communicatie ontwikkeld. De ontwikkeling van dit systeem zorgde ervoor dat duikers onderwater met elkaar konden communiceren met behulp van een speciaal ontworpen mondstuk.
  • Bone conduction ook op wetenschappelijk nut heeft? Dat werd bewezen op de Expo 2015 in Milaan. Het paviljoen van het Verenigd Koninkrijk had namelijk een mooie beengeleiding verrassing voor haar bezoekers klaar. Bezoekers van het paviljoen konden namelijk de communicatie van bijen, via de vibraties van bijen, ervaren door houten stokjes in hun mond te steken. Op deze manier kregen de bezoekers vier vormen van vibraties doorgestuurd: de smeekbede, de dans (om aan te geven waar er voedsel te vinden is), de trompet (het gezang van de maagd koningin bij om de ongeboren koningin uit te dagen) en het korte trompetgeluid (geluid tussen twee Koningin bijen om elkaar sterkte in te schatten). Deze 4 vormen worden ook door de insecten gebruikt om te communiceren en bepaalde boodschappen door te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *