AfterShokz Xtrainerz Review

aftershokz xtrainerz review

Het moet ergens in juni zijn geweest toen ik de allernieuwste telg binnen de AfterShokz-familie ontving, namelijk de AfterShokz Aeropex. Een geweldig nieuw speeltje dat ik ondertussen al twee maanden lang met liefde koester en met passie gebruik. Leuk om mee te gaan hardlopen, ideaal om mee te gaan fietsen en het wordt zonder meer my partner in white crime tijdens het skiën. Toch bleef ik op dat moment, zoals zovele watersporters onder ons, nog steeds enigszins op mijn honger zitten. Was het niet eens tijd voor een waterdichte koptelefoon? Een natte droom van heel wat zwemmers, surfers en andere waterratten! Wel, voor al deze liefhebbers van plonzen, heb ik goed nieuws want een paar weken geleden stak eindelijk de AfterShokz Xtrainerz in de bus. De Xtrainerz is een waterdichte hoofdtelefoon waar ik vol verwachting had op zitten wachten sinds januari van dit jaar. Het was immers tijdens CES 2019 in januari dat deze bone conduction koptelefoon, een prototype, voor het eerst aan de wereld werd voorgesteld. Als AfterShokz er met dit model in slaagt om haar beloftes en verwachtingen waar te maken dan mag je gerust van een gamechanger spreken. Niet alleen een mijlpaal binnen de geschiedenis van AfterShokz, maar ook een mijlpaal binnen de geschiedenis van de waterdichte koptelefoons en koptelefoons in het algemeen. Maar goed, sceptisch als ik ben, wilde ik eerst zien, testen en dan pas geloven. Daarom speciaal voor jullie mijn AfterShokz Xtrainerz review. Zwembrilletje op… op uw plaatsen, klaar, go!

Profiteer nu nog steeds van onze Lentepromo met AfterShokz Deals en Kortingen. 15% korting op de AfterShokz Xtrainerz + gratis verzending!!

AfterShokz Xtrainerz Review Box

Waterdichte koptelefoons : een geschiedenis van corrosie en zwemmersoren

Loopt er bij jou ook water in plaats van bloed door je aderen? Als fanatieke zwemmer, surfer of andere watersporter zou er toch niets zo leuk zijn als op het ritme van de muziek de golven te trotseren. Als fervente fietser kan ik alvast niet meer zonder mijn portie beats and bones als ik weer een col oprijd. Het maakt je sportieve activiteiten toch net iets aangenamer. De zoektocht naar een gepaste koptelefoon om te fietsen, is nog wel doenbaar. De Trekz Air of de Trekz Aeropex lenen zich daarvoor bijvoorbeeld perfect. De zoektocht naar een waterdichte hoofdtelefoon is echter een ander paar mouwen. En ik spreek uit ervaring.

Door de jaren heen heb ik als bone conduction fanatic en blogschrijver verschillende zogenaamde waterdichte bone conduction koptelefoons getest. Telkens weer eindigde deze ervaring in een ontgoocheling. Was het niet de waterdichtheid die te wensen overliet dan was het wel de slechte geluidskwaliteit of de corrosie door chloor of zout water die me kopzorgen bezorgde. Ik heb ook enkele klassieke in-ear oordopjes geprobeerd, maar niet veel later had ik een zogenaamd zwemmersoor waarbij mijn gehoorgang ontstoken was. Nope, mijn ervaringen met waterdichte hoofdtelefoons waren tot op heden niet echt positief te noemen.

Tijdens CES 2019 raakte ik aan de praat met iemand van AfterShokz en hij beloofde dat AfterShokz er alles aan zou doen om deze problemen uit de wereld te helpen. Tijd dus voor de echte AfterShokz Xtrainerz review om na te gaan of deze waterdichte koptelefoon het item is waar je al langer naar op zoek bent.

AfterShokz Xtrainerz Review van een waterdichte hoofdtelefoon
AfterShokz Xtrainerz Review van een waterdichte hoofdtelefoon

Is de AfterShokz Xtrainerz echt waterdicht?

Bij de levering van mijn AfterShokz Xtrainerz voor de AfterShokz Xtrainerz review, ontving ik ook een mooie brochure met allerhande gegevens en informatie over de bone conduction hoofdtelefoon. In deze brochure staat alvast dat de Xtrainerz een IP68 rating krijgt. Hierbij bepaalt het eerste getal, de 6 in dit geval, de graad van indringen waarbij 6 de hoogst mogelijke score is en dus het veiligst is (lees beste bescherming tegen indringers biedt). Het tweede deel van het getal bepaalt de waterdichtheid waarbij 8 de hoogste mogelijke score is. De Xtrainerz zou met een IP68 rating dus volkomen waterdicht moeten zijn. En dat is wat de brochure ook vermeld. Er staat letterlijk in: De Xtrainerz is een waterdichte koptelefoon die maximaal twee uur tot maximaal ongeveer 2 meter diepte kan ondergedompeld blijven. Klinkt mooi, maar aan klinken doe ik niet mee. Ik wil staalharde bewijzen zien.

Omdat ik steeds probeer oprecht en zo gedetailleerd mogelijk mijn reviews te schijven, deed ik beroep op twee van mijn vrienden. Ik ben namelijk zelf geen fanatieke zwemmer en voor een Xtrainerz review van een waterdichte koptelefoon is dat toch een minimumvereiste. De eerste is een competitiezwemmer en de tweede is al 10 jaar lang kitesurfer. Zij wilden maar al te graag mijn proefkonijnen, of beter gezegd waterratten, spelen en namen de Xtrainerz mee voor 2 uurtjes zwemmen in het gemeentelijke zwembad en 2 uurtjes kitesurfen in het zoute water van de Oosterschelde. 1 aspect kwam al meteen ter sprake… ze waren aangenaam verrast door de kwaliteit van het geluid. Te allen tijde was het geluid kristalhelder geweest en op geen enkel moment hadden ze een storing of een onderbreking gemerkt. Ok, ik geeft het eerlijk toe, het is maar een initiële test. Ook ik ben benieuwd naar de klank van het geluid na 3 maanden van gebruiken en tientallen plonzen in het water. Ik beloof dan ook dat ik over enkele maanden nog eens een review zal schrijven of op zijn minst een hoofdstuk aan deze Xtrainerz review zal toevoegen. Wat ik al wel kan bevestigen is dat de test op korte termijn alvast geslaagd is. Kunnen we de AfterShokz Xtrainerz met recht en reden een waterdichte koptelefoon noemen? Naar mijn mening zeker en vast wel.

IP68 Waterdichte Koptelefoon

Het draagcomfort van de Xtrainerz

Mensen die al eerder een waterdichte koptelefoon hebben geprobeerd zullen het bevestigen, een van de grootste problemen tijdens het zwemmen is de stabiliteit en het draagcomfort van de hoofdtelefoon. Ik herinner me nog enkele modellen waarbij je een band moest dragen en waarbij de compatibiliteit met een zwembril of zelfs een zwemmuts te wensen overliet. Of zelfs een totale ramp was! En dat is dan nog zacht uitgedrukt. Om nog maar te zwijgen van de kracht van het water waardoor de koptelefoon van plaats verschoof. Door de jaren heen ben ik een grote voorstander en liefhebber van AfterShokz geworden omwille van hun draagcomfort. Het ging dan in alle gevallen wel om klassieke hoofdtelefoons en niet om een waterdichte hoofdtelefoon te gebruiken voor het zwemmen. Is AfterShokz erin geslaagd om hun waterdichte Xtrainerz een zelfde draagcomfort mee te geven? Blijkbaar wel. Zoals al eerder gezegd, ben ik geen competitieve zwemmer, maar ik heb de Xtrainerz ondertussen al wel, spelende met mijn dochter in het zwembad, gedragen en ik heb er al enkele baantjes mee gezwommen. En tijdens deze activiteiten verschoof de Xtrainerz geen centimeter. Mijn twee zwemmende vrienden bevestigden trouwens het uitzonderlijke draagcomfort van deze waterdichte koptelefoon. Naast de duurzaamheid was het draagcomfort mijn grootste bezorgdheid. Ik moet echter zeggen dat AfterShokz dit potentiële probleem met zorg heeft aangepakt. Voor mij is het draagcomfort vergelijkbaar met dat van de aan-wal-modellen van AfterShokz zoals de Aeropex en de Air.

AfterShokz Xtrainerz Frame

Intern geheugen

De AfterShokz Xtrainerz is als waterdichte koptelefoon natuurlijk hoofdzakelijk gericht op zwemmers, surfers, kajakkers en andere watersporters. Net daarom dat AfterShokz het toestel met een intern geheugen van 4GB heeft uitgerust. Dus geen Bluetooth verbinding of geen streaming mogelijk zoals op de andere AfterShokz koptelefoons. Een logische keuze vind ik, aangezien Bluetooth over een beperkt bereik beschikt en de Bluetooth-stralen nu eenmaal niet van water houden. Aangezien ikzelf een fanatieke fietser ben en mijn vrouw van hardlopen houdt, gebruikten we de Xtrainerz wel al voor deze activiteiten. En ook tijdens het hardlopen en het fietsen deed de Xtrainerz het perfect. Ik verkies nog steeds mijn Aeropex voor deze activiteiten omdat ik met deze koptelefoon nu eenmaal geen liedjes manueel moet overzetten of uploaden en omdat ik ook telefonisch bereikbaar blijf. Toch kan de Xtrainerz perfect voor andere activiteiten gebruikt worden en krijg je een gelijkaardige geluidskwaliteit als via de Aeropex.

Levensduur van de batterij

Het volgende hoofdstuk van mijn Xtrainerz review artikel wijd ik graag aan de levensduur van de batterij. Je wilt immers niet om de 5 tellen je koptelefoon opladen. Het goede nieuws alvast is dat de AfterShokz Xtrainerz over dezelfde batterij beschikt dan de Aeropex. Gebruikers van de Aeropex weten dan meteen dat de koptelefoon zonder opladen 8 uur continu gebruik zou moeten kunnen doorstaan. Dit testte ik, succesvol by the way, al eerder in mijn Aeropex review artikel. Toch betekent een nieuwe hoofdtelefoon voor mij ook een nieuwe test. Woorden zijn maar woorden en ik baseer mij liever op feiten. Xtrainerz op, enkele honderden liedjes geüpload en music maestro. 8 uur en 15 minuten later liet het geluid het uiteindelijk afweten op de beats van Armin van Buuren. De batterijen doen dus wat ze bij AfterShokz beloven.

De AfterShokz Xtrainerz opladen

De batterij van de Xtrainerz is kleiner dan deze van de Air, maar ze verbruikt wel minder energie. Daarnaast werd er ook een nieuwe chip geïnstalleerd waardoor het verbruik door Bluetooth vermindert. Deze twee vernieuwingen zorgen voor een waterdichte koptelefoon die meer dan 8 uur aan continu gebruik toelaat.

Nu we het toch over de batterij hebben. Het volledige opladen van de batterij neemt slechts 1,5 uur in beslag. Met een oplaadbeurt van 15 minuten kan je dankzij de quick charge echter al een paar uur zwemmen.

De geluidskwaliteit

Het grote probleem met waterdichte koptelefoons was altijd de kwaliteit van het geluid. Want hoe zorg je ervoor dat het geluid van het water het geluid van de koptelefoon niet gaat verstoren? Op een of andere manier is beengeleiding perfect om dit probleem aan te pakken. Toch wist geen enkel merk mij tot enkele weken geleden te overtuigen of voor mij dit euvel op te lossen. Om de geluidskwaliteit te testen deed ik zowel weer beroep op mijn collega zwemmer-surfer als op mijn eigen testervaring. Het moet gezegd dat we alle drie bijzonder lovend waren en zijn over de geluidskwaliteit van de Xtrainerz. De bas en de tonen zijn opvallend dynamisch onderwater en het klinkt alsof je in-ear oortjes draagt tijdens het fietsen of hardlopen. Misschien heeft de aanpasbare equalizer van AfterShokz, speciaal ontworpen voor onderwater gebruik, hier wel iets mee te maken. Dikke duim voor AfterShokz voor dit onderdeel.

AfterShokz Xtrainerz Review tijdens het hardlopen en fietsen
AfterShokz Xtrainerz Review tijdens het hardlopen en fietsen

AfterShokz Xtrainerz Specificaties

 • Uitzonderlijk goed draagcomfort, zelfs in ruwere omstandigheden (op zee). Het titanium frame draagt bij tot de stabiliteit en flexibiliteit.
 • Levensduur batterij: 8 uur
 • Snel laden: 15 minuten snel laden (quick charge) laat je toe om al enkele uren te zwemmen. Volledig laden neemt 1,5 uur in beslag.
 • Bestand tegen stof.
 • Waterdicht IP68. Tot ongeveer 2 meter diepte voor maximaal 2 uur. Zowel in zoet als in zout water.
 • 4 GB intern geheugen voor ongeveer 1200 liedjes. Vergelijkbaar met MP3-speler en ideaal voor liedjes, podcasts, audio-boeken,…
AfterShokz Xtrainerz Review Accessoires
AfterShokz Xtrainerz Review Accessoires

Waar de AfterShokz Xtrainerz kopen en de prijs

Omdat we na onze AfterShokz Xrainerz review overtuigd zijn van de capaciteiten van deze waterdichte koptelefoon hebben we hem aan onze webshop toegevoegd. We hopen dat onze Xtrainerz review je helpt bij het maken van de juiste keuze en mochten er nog vragen zijn, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Profiteer nu nog steeds van onze Lentepromo met AfterShokz Deals en Kortingen. 15% korting op de AfterShokz Xtrainerz + gratis verzending!!

AfterShokz Xtrainerz

142,50

Levertijd 1 à 3 werkdagen.

Daar is hij dan! De AfterShokz Xtrainerz is de ultieme waterdichte bone conduction koptelefoon! Speciaal ontworpen voor de echte waterratten onder ons. Baantjes zwemmen was nog nooit zo leuk op de beats van de bass. Wat mag je van deze unieke waterdichte hoofdtelefoon verwachten:

 • 8 uur continue muziek
 • Quick charge die je na 15 minuten al enkele uren muziekplezier oplevert
 • IP68 Waterdicht. Tot 2 meter diep en maximaal 2 uur op deze diepte.
 • Zowel te gebruiken in zout als in zoet water
 • 4 GB Intern geheugen voor de opslag van om en bij de 1200 nummer.
 • Bone conduction betekent natuurlijk oren vrij.
 • Uitzonderlijk draagcomfort dankzij titanium frame.

Getest en goed bevonden. Lees onze volledige review met de pros en de cons.

Summer sales €159,95 (adviesprijs) naar €142,50 

Levertermijn 2 à 3 werkdagen!

Toch nog vragen? Lees dan onze FAQ of contacteer ons vrijblijvend.

Artikelnummer: 007 Categorie: Tag:
Lees meer

4 reacties op “AfterShokz Xtrainerz Review

 1. Ronald zegt:

  Duidelijke review. Dat hij niet Bluetooth compatibel is, vind ik een afknapper 1e klas. Nu moet ik er twee kopen. En het kan makkelijk. De JBL Endurence Dive heeft allebei.

  • Reviewer Wim Styleman zegt:

   Beste Ronald, bedankt voor je reactie. Klopt inderdaad, een combinatie van beide in 1 koptelefoon had leuk geweest. Misschien een ideetje voor de volgende. AfterShokz heeft deze puur voor het waterwerk ontwikkeld en al de rest is bijkomstig. De JBL heeft deze optie wel, maar de reviews van deze koptelefoon zijn niet echt positief dus pas wel op. Blijkbaar hoor je amper iets als je hem onderwater gebruikt. Uit het water werkt deze koptelefoon dan weer wel goed, maar dan zijn er goedkopere alternatieven. Op expert reviews, toch een bekende tech site, krijgt de JBL endurance dive 3 sterren op 5 en op Amazon, van de gebruikers zelf, 1 ster op 5.

 2. Arno zegt:

  Hi,
  Mooie review. Inderdaad een flink minpunt dat ie niet ook over bluetooth beschikt. Daarnaast heb ik nog een vraag. Ik ben gewend om zowel audiobooks als muziek te luisteren, afhankelijk waar ik op dat moment zin in heb. Maar audiobooks zijn uiteraard langer dan je sport sessie. Kan ik een stuk van een audiobook luisteren, daarna muziek luisteren en daarna weer verder gaan met mijn audiobook waar ik gebleven was? Als dat niet kan, onthoudt ie dan wel waar ik was gebleven als ik de volgende keer direct doorga met mijn audiobook.
  Als dat soort features er niet op zitten, kun je rustig stellen dat ie niet geschikt is voor audiobooks, mijns inziens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *