AfterShokz OpenMove Review

aftershokz openmove review

Jipppieeee, blij als een kind in een snoepwinkel toen ik deze ochtend mijn gloednieuwe AfterShokz OpenMove ontving. Het is altijd weer een verrassing om te zien wat AfterShokz nu weer als nieuw speeltje op de markt heeft gebracht. Op gebied van bone conduction of beengeleiding blijven ze namelijk toch met voorsprong de wereldleider. Een positie die ze te danken hebben aan hun uitmuntende producten natuurlijk. Al jaren gepassioneerd door de bone conduction technologie, ben ik nog steeds op zoek naar noemenswaardige concurrenten, maar op dit moment moet ik hun namen schuldig blijven. Maar genoeg hierover… surfende op deze passie deel ik liever met jullie mijn eerlijke AfterShokz OpenMove review! Ook kijk ik uitgebreid naar het AfterShokz OpenMove vs AfterShokz Trekz Air verhaal.

Mijn aftershokz Openmove review : tijdens het fietsen
Mijn aftershokz Openmove review : tijdens het fietsen

Mijn eerste indruk

Zoals gewoonlijk zit de koptelefoon deze keer ook weer netjes verpakt in een kwalitatief jasje (lees doos). En wat vinden we in deze doos terug?

 • Een laadkabel
 • Oordopjes
 • Een gebruikershandleiding
 • Een opbergzakje
 • 1 x AfterShokz OpenMove

Ik krijg soms de vraag: Waarom zitten er nu oordopjes bij een beengeleding koptelefoon? Alles draait uiteindelijk toch om het horen van de omgeving terwijl je terzelfdertijd van bijvoorbeeld muziek kunt genieten of kunt bellen? Terechte opmerking. Het antwoord en de reden dat ze worden meegeleverd zijn echter ook terecht. Deze oordopjes kan je namelijk gebruiken in zeer luidruchtige omgevingen: denk aan een bouwwerf of op de luchthaven. In deze zeer rumoerige situaties kan het nuttig zijn om oordopjes te gebruiken om je koptelefoongeluid goed te kunnen horen.

Toen ik de AfterShokz OpenMove voor mijn review de eerste keer onder ogen kreeg, op foto, viel mij het retrokarakter meteen op. Het is een speelse koptelefoon die een vintage tintje en iets meer accenten dan de Aeropex heeft. Terwijl de Aeropex de sportieve krachtpatser is, lijkt de OpenMove meer op een koptelefoon die je voor allerhande doeleinden kunt gebruiken. Er zit zelfs wat AfterShokz Titanium in.

De looks en het design

Onze review starten we met de looks en het design van de AfterShokz OpenMove. Hij heeft iets retro en vintage in zich als ik eerlijk mag zijn. Zoals gezegd doet de koptelefoon me zelfs een beetje wegdromen naar de nostalgische tijden van de Trekz Titanium. De Trekz Titanium was de eerste echte noemenswaardige bone conduction koptelefoon.

AfterShokz koos er duidelijk voor om de hoofdtelefoon tot in de puntjes af te werken. Met oog voor detail loopt het frame door tot in de oortjes. De oortjes zelf beschikken over subtiele ribbeltjes die het speelse karakter benadrukken. In tegenstelling tot de Air en vooral de Aeropex ziet de OpenMove er wat leuker uit. De Aeropex gaat eerder de sportieve kant op en heeft iets aerodynamisch. Ik houd persoonlijk wel van dat ‘fast and furious’ kantje van de Aeropex, maar des goûts et des couleurs on ne discute pas. Wat ik wel merk in tegenstelling tot de Aeropex is dat het frame iets langer is. Daardoor hangt de OpenMove ook iets lager. Persoonlijk zit de Aeropex net iets beter voor mij. In tegenstelling tot de Air is er wel niet zoveel verschiL.

AfterShokz OpenMove review: leuk retro design
AfterShokz OpenMove review: leuk retro design

Het geluid

Het geluid… daar doen we het natuurlijk voor als we een koptelefoon kopen. Bij aankoop van een bone conduction koptelefoon is het niet anders. Het is altijd even afwachten of beengeleding me ook nu weer kan overdonderen. En ja, ik moet zeggen dat het geluid lekker klinkt. Leuke dynamiek en al bij al een stevige bass. Echt verwonderlijk is dit niet aangezien ze bij AfterShokz ervoor hebben gekozen om hun premium technologie van de Aeropex door te laten druppelen in de AfterShokz OpenMove. Ook de tranducers kregen dezelfde plaatsing. Iets wat AfterShokz veranderde toen de Aeropex op de markt kwam. Het leidt tot een zalig muziekje op de fiets en tijdens het lopen. Ter info: ik testte de OpenMove met de podcast Science of Sports, met een trance playlist en met mijn playlist van Nederlandstalige klassiekers. Een lekker allegaartje dus dat deze test helemaal compleet maakt. ?

De OpenMove is beschikbaar is twee kleuren: grijs en wit
De OpenMove is beschikbaar is twee kleuren: grijs en wit

De andere specificaties

Graag zet ik in deze AfterShokz OpenMove review ook even kort mijn bevindingen met betrekking tot de andere specificaties op een rij.

Waterdichtheid IP55

De waterdichtheid IP55 heb ik door het droge weer de afgelopen dagen nog niet kunnen testen. Nu heeft deze bone conduction koptelefoon dezelfde waterdichtheid dan de Air. De Air heb ik twee jaar zonder problemen en door wind en regen gebruikt. Je kan er dus van op aan dat je met IP55 veilig elke regenbui en elke zweetbui kunt trotseren.

USB-C laadkabel

De AfterShokz OpenMove maakt gebruik van een USB-C kabel voor het opladen. De magnetische oplaadkabel van de Aeropex zien we hier dus niet terug. Vind ik dit erg? Neen, niet echt. Heel wat elektronische toestellen komen tegenwoordig met een USB-C laadkabel. Dit biedt het voordeel dat je hem met al deze kabels kunt opladen. Nu is het voor mij bij de Aeropex soms weleens zoeken naar de kabel. Dat probleem zul je met de OpenMove niet hebben.

Handsfree bellen en noise cancelling microfoon

De AfterShokz OpenMove biedt je natuurlijk ook de mogelijkheid om te bellen of telefoontjes op te nemen. Hierbij wordt ook gebruikgemaakt van de noise cancelling microfoon. Deze microfoon gaat het omgevingsgeluid filteren zodat je goed verstaanbaar bent. Het bellen verliep bij mij bijzonder vlot. 1 keertje, toen ik op de racefiets zat (34 km/u) en er wel wat wind was, ben ik even moeten stoppen omdat ik zelf niet goed verstaanbaar was. Als ik op een normaal tempo fietste (20 km/u) had ik het probleem niet.

Gebruiksduur

Zoals steeds nam ik ook hier de proef op de som. Als merken beloftes maken, is het als reviewer niet meer dan logisch dat je deze beloftes ook even to the ground test. Volledig opgeladen bereikte ik met continue muziek een speeltijd van 6 uur 9 minuten en 58 seconden. Test geslaagd en belofte nagekomen! Net zoals bij de andere modellen krijg je ook op voorhand via een boodschap te horen wanneer de batterij bijna leeg is. (Battery low, charge me).

My Aeropex vs Air vs OpenMove
Mijn Aeropex vs Air vs OpenMove

AfterShokz OpenMove vs AfterShokz Air

Tijd voor het grote AfterShokz OpenMove vs AfterShokz Air vraagstuk. Vandaag nog een telefoontje ontvangen van een enthousiaste Limburger die niet wist welk model kiezen. Het antwoord is nochtans vrij eenvoudig als het op deze vraag aankomt. Ga gewoon voor de AfterShokz OpenMove. De Trekz Air, hoewel nog oerdegelijk, zal volgens ons geleidelijk aan plaats moeten maken voor deze nieuwe telg binnen de AfterShokz-familie. We zien in de OpenMove dan ook de perfecte vervanger van de Air. De prijs van beide koptelefoons ligt binnen dezelfde prijscategorie, maar met de OpenMove krijg je heel wat meer in de plaats.

Betere geluidstechnologie

Laten we alleen al starten met de achterliggende technologie. Terwijl de Air het nog doet met de paar jaar oude PremiumPitch+ technologie, neemt de AfterShokz OpenMove gewoon de PremiumPitch 2.0 technologie van grote broer Aeropex over. Je krijgt dus hetzelfde dynamische geluid met hoorbare bass van de master der beengeleiding hoofdtelefoons. Toch net weer iets mooier en rijker dan het geluid van de Air.

Betere Bluetooth

Net zoals alle dingen die evolueren, evolueerde ondertussen ook de Bluetooth-technologie. Terwijl je bij de Air nog met versie 4.2 zit, krijgt de OpenMove 5.0 (weer net zoals de Aeropex). Altijd leuk om ook van deze specificatie de modernste versie te krijgen. Zoals met alles is 5.0 ook net weer dat tikkeltje beter.

De voordelen van de Trekz Air: kleuren en titanium

Andere verschillen? De laadtijd van 2 uur en de gebruikstijd tot 6 uur zijn bij beide modellen gelijk. Ook het verschillende gewicht, slechts 1 gram verschil, is verwaarloosbaar. Heeft de Air dan geen enkel streepje meer voor? Toch wel. De AfterShokz Trekz Air beschikt namelijk over een volledig titanium frame terwijl dat bij de AfterShokz OpenMove maar gedeeltelijk is. Ga je hier echter veel van voelen als gebruiker? Ik heb beide modellen uitvoerig getest en het verschil in draagcomfort is miniem. De Air is net zoals de Aeropex misschien net dat ietsje flexibeler. Een ander voordeel dat de Air nog wel heeft is het uitgebreidere kleurenpalet. Hij is in 4 verschillende kleuren beschikbaar (grijs, groen, rood en blauw). De OpenMove moet het met twee kleuren doen: wit en grijs-zwart. Eerlijk, ik vind wel dat de OpenMove een mooier jasje heeft dan de Air.

Na het lezen van onze AfterShokz OpenMove vs AfterShokz Air review, is er, tenzij je een bepaalde kleur wenst, maar 1 juiste keuze en dat is voor de AfterShokz OpenMove gaan. In een volgend hoofdstuk zetten we graag even kort alle verschillen op een rij. Een handig overzicht van AfterShokz Aeropex vs AfterShokz OpenMove vs AfterShokz Trekz Air.

Hier vind je trouwens mijn uitgebreid review artikel over de Aeropex vs de OpenMove.

Aeropex vs AfterShokz OpenMove vs AfterShokz Trekz Air Overzicht


Features

COMPARE PACKAGE FEATURES

Batterijduur

Laadtijd

Bone Conduction Technologie

Waterdichtheid

Gewicht

Frame

Bluetooth

Kleuren

Standby

Prijs

AEROPEX

tot 8 uur

2 uur

PremiumPitch 2.0 technologie

IP67

26 gram

Volledig titanium

5.0

grijs/zwart/blauw/rood

tot 10 dagen

€135,95

OPENMOVE

tot 6 uur

2 uur

PremiumPitch 2.0 technologie

IP55

29 gram

Gedeeltelijk Titanium

5.0

grijs/wit

tot 10 dagen

€87,95

AIR

tot 6 uur

2 uur

PremiumPitch+

IP55

30 gram

Volledig Titanium

4.2

grijs/blauw/groen/rood

tot 10 dagen

€84,95

AfterShokz OpenMove voordelen en nadelen

Voordelen

 • Zelfde PremiumPitch 2.0 technologie als de Aeropex
 • Bluetooth 5.0
 • 6 uur continue speeltijd
 • tot 10 dagen standby
 • Leuk design
 • Scherpe prijs
 • IP55 waterbestendig
 • Handsfree bellen
 • Bone conduction: Oren blijven open

Nadelen

 • Maar in twee kleuren beschikbaar (wit en grijs)
 • 6 uur speeltijd vs 8 uur speeltijd (Aeropex)
 • Hangt net iets lager dan de Aeropex.

AfterShokz OpenMove conclusie

De AfterShokz OpenMove review afsluiten, doe ik met niets dan woorden van lof. Persoonlijk ben ik iets meer fan van de sportieve look van de Aeropex, maar dat is persoonlijke smaak. Ik kan me voorstellen dat heel wat mensen de kleine extra details en de vintage oortjes met ribbels wel leuker vinden. Een van de belangrijkste zaken is en blijft nog altijd het geluid en dat zit bijzonder goed. Even goed zelfs dan het geluid van hun topmodel. Deze bone conduction koptelefoon is dan ook ideaal voor wie geen 8 uur aan batterij nodig heeft (6 uur is voldoende) maar die toch geluid van hoge kwaliteit wenst. Een zeer waardige opvolger van de Trekz Air!

AfterShokz OpenMove Promo video

Veelgestelde vragen (FAQ)

 • Kies ik best de AfterShokz OpenMove of de AfterShokz Aeropex?

De geluidstechnologie in beide toestellen is exact hetzelfde. Bij de Aeropex is het frame volledig van titanium wat hem iets flexibeler maakt. Hij hangt ook iets hoger. Daarnaast heeft de Aeropex een batterij die tot 8 uur meegaat vs 6 uur voor de OpenMove. Tot slot krijg je een IP67 waterdichtheid vs een IP55 waterdichtheid bij de OpenMove. Hiervoor betaal je wel ongeveer 50 euro meer.

 • Wat is het verschil tussen de OpenMove en de Air?

Het grote verschil is de geluidstechnologie. De AfterShokz OpenMove beschikt over de modernste geluidstechnologie zoals die ook te vinden is in het topmodel Aeropex. Je krijgt bij de OpenMove ook een hogere Bluetoothversie. Als je tussen beide modellen moet kiezen, dan zouden we voor de OpenMove gaan. Hij wordt soms gezien als de opvolger van de Air. Het kleine voordeel van de Air nog is dat ie volledig van titanium is. Daardoor is hij iets flexibeler.

 • Kan ik met de AfterShokz OpenMove ook bellen?

Ja hoor, net zoals bij de andere AfterShokz koptelefoon, kan je ook met deze koptelefoon handsfree bellen. Een noise-cancelling microfoon gaat ervoor zorgen dat je goed verstaanbaar bent. Enkel bij zeer harde wind op de fiets moet je misschien even stoppen.

 • In welke kleuren is de AfterShokz OpenMove verkrijgbaar?

Momenteel is de OpenMove is 2 kleuren verkrijgbaar. In het standaard slate grey (grijs) dat we ook kennen van andere modellen. En in Alpine White (wit); wat dan weer een nieuwe frisse kleur is.

 • Waarom zitten er oordopjes bij mijn AfterShokz OpenMove?

Die oordopjes zitten bij iedere AfterShokz hoofdtelefoon die je koopt. De bedoeling is dat je deze kunt gebruiken in zeer luidruchtige situaties om omgevingsgeluid af te blokken. Denk aan bouwwerven of luchthavens. Zo kan je toch nog je muziek of telefoongesprek horen.

Nog andere vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *